29-05-2017  Bijeneters (2017 mei)

Op 28 april werden de eerste Bijeneters waargenomen. Traditiegetrouw werd deze waarneming gedaan door Telpost Breskens. Vervolgens bleef het een tijd stil. Enkele exemplaren vlogen wat rond door Nederland maar daar bleef het ook bij. Vanaf half mei kregen wij meer meldingen binnen. In Limburg kwamen de vogels weer terug op hun broedlocatie van vorig jaar. Er werden er minimaal zeven geteld en momenteel graven deze hun nestgangen. Vervolgens kregen wij ook een melding uit Zeeland, waar een paartje aanwezig is bij hun oude broedlocatie.  Ook op een andere geschikte locatie houdt wordt nu een paartje waargenomen.

Het aantal waarnemingen (afhankelijk van de weersomstandigheden) zal de komende weken waarschijnlijk nog wat toenemen. Wij kijken dan ook halsreikend uit naar deze ontwikkelingen. Laten wij hopen dat ook in Noord-Nederland weer Bijeneters tot broeden overgaan. In 2016 kwamen alleen in het zuiden van ons land Bijeneters tot broeden.

Oproep tot oplettendheid

De voorgaande jaren kwamen wij diverse meldingen tegen op daarvoor bestemde websites. Er waren meldingen bij met aanvullende termen zoals bijv. balts, nestindicerend en bezet nest. Termen die zowel informatief van grote waarden zijn voor ons als werkgroep, maar ook bepaalde negatieve activiteiten triggeren. De laatste jaren zie je de belangstelling van kwekers en vogelhandelaren toenemen. Een voorbeeld hiervan is de aanhouding van een Nederlander in Duitsland in 2015, die in bezit was van een dertigtal jonge bijeneters.

Niet altijd worden de eerder genoemde waarnemingen op tijd onder embargo gezet en blijven dus enige tijd openbaar staan. Hetzelfde geldt voor de bekende kolonies die jaarlijks bezet worden door de bijeneters, maar niet jaarrond onder embargo blijven staan.
Bij deze willen wij onze lezers het volgende vragen;
Om verstoring en andere negatieve effecten kunnen simpele maar doeltreffende maatregelen door de waarnemer zelf genomen worden. Zo kan de waarnemer bij het doorgeven van dit soort waarnemingen de waarneming zelf onder embargo zetten. De waarnemingen staan dan voor een langere periode onder embargo, maar staan wel in de lijst van de waarnemer. Een andere optie is het later invoeren van de waarneming op de gebruikelijke websites. In plaats van het gelijk invoeren op de bekende sites kunnen dit soort waarnemingen doorgegeven worden aan de werkgroep Bijeneters Nederland, zodat de informatie bij ons terecht komt en niet verloren gaat.

Periode van nestholte graven en eileg: Bijeneters extra gevoelig voor verstoring.

Verspreid uit het land komen al meldingen binnen van gravende bijeneters. Jammer genoeg gaan deze meldingen ook gepaard met meldingen van verstoring! Bij deze een oproep van onze kant. Verstoring van een soort voor een foto op soortgelijke doelen is niet geoorloofd! Wij snappen dat men zo'n mooie soort op de foto wilt zetten, dan wel dichterbij wilt bekijken. Echter vinden de bijeneters zich nu in een cruciale fase in de vestiging. De soort is door de gehele periode verstoringsgevoelig, maar vooral de periode van het graven van een nestholte en de eileg is de soort extra verstoringsgevoelig. Hou hier alstublieft rekening mee in de broedlocaties van de bijeneters. Het mislukken van een broedgeval door verstoring wil niemand op z'n geweten hebben, zijn wij van mening. Dat geldt overigens niet alleen voor de Bijeneter.
Mocht men toch dit soort activiteiten aantreffen, spreek dan de bewuste persoon eropaan, geeft het door aan een bevoegd gezag (boa, terreinbeheerder) of geeft het door aan ons. Alvast bedankt voor uw medewerking en laten we er samen een mooi bijeneter jaar van maken!